You are here

Novi onečišćeni objekt u okolici Rijeke!

U bazu je dodan objekt Pećina kod Korenskog koji je speleolozima poznat još od 1960. tih godina - istraživao ga je akademik Mirko Malez, poznati paleontolog, geolog i jedan od pionira Hrvatske speleologije. Jama je u vrijeme njegovih istraživanja bila čista, no nažalost do današnjih dana njeno dno zapunjeno je velikim količinama bačenog otpada. Ulaz u objekt je malih dimenzija i skriven žbunjem, no lokalnom stanovništvu očito je dobro poznat. Zahvaljujemo se prijateljima iz Speleološkog kluba Estavela na dostavljenoj informaciji!

Važna i vrlo aktualna tema je cjelovito i održivo gospodarenja otpadom svih kategorija, kao i proučavanje mikrobiologije okoliša i bioremedijacije, mogućnosti kružnog gospodarstva, međudjelovanja okoliša s genima i ljudskim imunitetom te cjelokupnog utjecaja okolišnih čimbenika na javno zdravlje. Iz tog razloga riječki studenti organizirali su „2. studentski kongres Okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem“ koji se održao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 5. i 6. lipnja 2018. i to pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Cilj kongresa je studentima te stručnoj javnosti omogućiti stručno usavršavanje i umrežavanje s relevantnim firmama, stručnjacima i znanstvenicima u ovom području, a također je prigodno obilježen Svjetski Dan zaštite okoliša. Zagrebački speleološki savez predstavio je stručnoj javnosti svoj projekt Čisto podzemlje, na predavanju koje je održala Nina Trinajstić.

Stanje u podzemlju u okolici Špehara teško je narušeno

Zagrebački speleološki savez je 6. 5. 2018. organizirao 11 volontersku akciju čišćenja otpada unutar inicijative Čisto podzemlje. Ovoga puta čistili smo jamu „Bebina kakica“ koja se nalazi u blizini sela Špehari (općina Bosiljevo). Okolica Špehara je speleološki vrlo zanimljiva: u njoj ima mnogo neistraženih špilja i jama koje danas većinom istražuju članovi Speleološkog kluba Ozren Lukić. Nažalost, dio objekata u okolici je djelomice ili potpuno potopljen prilikom izgradnje HE Lešće na rijeci Dobri. Naime, kako je akumulacijsko jezero izgrađeno na krškom terenu, značajan dio vode gubi se kroz pukotine u poroznom tlu, što se vidi po mnogim potopljenim špiljama i jamama u okolici. Uz potopljene objekte, dodatan pritisak na podzemlje čini i to da u selu ne postoji organiziran odvoz smeća pa je stanovništvo otpad bacalo u jame kojih je ovdje napretek. U posljednjih nekoliko godina speleolozi su tako od otpada očistili Loza jamu i Ledenicu u Špeharima, koja je, usput rečeno, jedan od objekata koji su danas u potpunosti potopljeni.

 

Čišćenje su otežavali vrlo uski prolazi u jami

Članovi SKOL-a započeli su istraživanje jame Bebina kakica gdje su se zaustavili na dubini od oko 30 metara na kosini prepunoj komunalnog otpada koji je visio nad kanalima koji su se nastavljali u dubinu. Ulaz u jamu nalazi se u gustoj šumi u blizini šumarske vlake sjeverno od sela Špehari. Radi se o pukotini u tlu koja je na svojem najužem dijelu na dubini od oko 20 metara široka svega pola metra. Ovako uska jama bila je veliki izazov za održavanje akcije čišćenja jer smo vreće za izvlačenje otpada morali puniti s vrlo malim količinama materijala. Neovisno o tome, u nekoliko navrata vreće su se zaglavljivale u uskoj pukotini (zbog pre širokih dijelova bicikala i motocikala) što je zahtijevalo mukotrpno odglavljivanje u uskom prostoru.

 

Lokalni ljudi čistili „svoju“ jamu!

Otpad smo izvlačili pomoću užeta, speleološkim tehnikama  i to upotrebom tzv. Tirolske prečnice i benzinske motorne dizalice za izvlačenje tereta. Na svjetlo dana smo izvukli ukopno oko tri kubika bačenog otpada. Radilo se o tipičnom kućanskom otpadu, plastičnim ambalažama, bocama, cipelama, odjeći, ali i raznim dječjim stvarima, biciklima i biciklićima, hodalicama...i, naravno – pelenama. U odvozu otpada ruku su nam pružili lokalni stanovnici, šumari i članovi Vatrogasne zajednice Bosiljevo. Prepune vreće ukrcali smo im na traktorsku prikolicu, koju su po izrazito teškom i neprohodnom putu odvezli do asfaltirane ceste, odnosno do kontejnera za otpad. Svima vam se iskreno zahvaljujemo na trudu!

 

Iza otpada otkriveni sifoni i neistraženi kanali

Kada smo očistili otpad s 30-ak metara dubine, po prvi puta mogli smo se sigurno spustiti u dublje dijelove jame. Desetak metara niže nalazi se prostrana dvorana sa siparom i dva manja jezera. Nažalost i ovaj prostor je krcat bačenim otpadom – procjena je da smo u ovoj akciji uspjeli očistiti oko polovicu materijala. U oči posebno upadaju bicikli i dječja hodalica koja je završila usred podzemnog jezera. Nakon dvorane nastavlja se kanal s velikim i dubokim sifonom promjera oko pet puta osam metara! Sifon je vrlo vjerojatno nastao kada je punjenjem akumulacije za HE Lešće potopljen suhi vertikalni kanal. Pojava novih sifona, svjedoči o propuštanju vode iz spomenute akumulacije, a to je obrazac koji je nažalost viđen i na drugim objektima u okolici Špehara. Iza sifona nalazi se suhi, fosilni kanal prepun krasnih kamenica i sigastih saljeva koji zatvaraju daljnje prolaze. Čišćenje jame tako je ovaj put imalo speleološki, istraživački epilog koji nam je odlična motivacija da u skorije vrijeme saniramo objekt u potpunosti.

 

Suradnja zagrebačkih i istarskih speleologa

Na akciji je sudjelovalo 14 članova speleoloških udruga (Zagrebačkog speleološkog saveza, Speleološke udruge Pula i Speleološkog društva Buje), a u organizaciju smo uključili i Javnu ustanovu Natura viva za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije koji su s komunalnim poduzećem osigurali dostavljanje kontejnera za otpad u selo. Također dugujemo veliku zahvalu Vatrogasnoj zajedinci općine Bosiljevo, a pogotovo lokalnom stanovništvu i šumariji koji su traktorom i prikolicom odvezli otpad od jame šumskim putem do kontejnera. Lokalno stanovništvo je ovdje imalo ključnu ulogu i bez njih bi otpad i dalje stajao na ulazu u jamu.

Dragi prijatelji,

Zagrebački speleološki savez uz Javnu ustanovu "Natura viva" za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije i Vatrogasnu zajednicu Karlovačke županije organizira novu akciju čišćenja našeg podzemlja! Čistimo jamu Bebina kakica na području općine Bosiljevo.

KADA? Akcija čišćenja počinje u subotu 5. svibnja u 9:00 sati do kada će ulaz u jamu biti opremljen potrebnom opremom za izvlačenje tereta (organizatori akcije će na lokaciju doći u petak u popodnevnim satima). Ovisno o količini otpada i dinamici čišćenja akcija će završiti u subotu u večernjim satima ili najkasnije u nedjelju prijepodne. U tom slučaju, zajedničkim dogovorom sudionika, prenoćit će se u improviziranom logoru u blizini jame (potrebno je ponijeti opremu za kampiranje).

KAKO DO TAMO? Jama Bebina kakica nalazi se podno brda Viničica, sjeverno od sela Špehari u općini Bosiljevo. Iz smjera Zagreba do Špehara je najlakše doći starom cestom od Karlovca prema Ogulinu, gdje se u Generalskom stolu skreće desno (sjeverno) za Lešće te preko mosta na Dobri skreće lijevo (južno) prema selu Gorinci, a zatim kroz selo Dani do sela Špehari.

  Aute je najbolje parkirati na asfaltnoj cesti (križanju) na ulazu u selo Špehari, od kuda do mjesta logora ima 2 minute hoda (u blizini Loza jame). Za dolazak na lokaciju čišćenja potrebno je nastaviti asfaltnom cestom do kraja sela, a zatim se šumskim putem (desetak minuta hoda u smjeru sjevera) dolazi do same jame. Otvor jame nalazi se u neposrednoj blizini šumskog puta.

OPREMA. Uz opremu za kampiranje, potrebno je ponijeti i osobnu speleološku opremu te zaštitne rukavice i čizme. Također, ovisno o dogovoru neposredno pred akciju, organizirat ćemo skupnu kupovinu hrane i piće za vrijeme trajanja akcije. (Napominjemo i da je sudjelovanje na akciji, kao i sve aktivnosti Čistog podzemlja isključivo volonterskog karaktera!)

PRIJAVE: Kako bismo mogli lakše planirati akciju, molim zainteresirane sudionike da se jave do 30. travnja na: matea.talaja@gmail.com.Također molim da proslijedite poziv članicama i članovima svojih udruga i nadam se da se vidimo u što većem broju!

Lijep pozdrav,

Matea Talaja

Nikada dosta informiranja, učenja, angažiranja i (možda) volontiranja…tako da smo u sklopu izvannastavnih aktivnosti Etika u svakodnevnom životu i Eko patrola ugostili, sad već staru poznanicu biologinju Lanu Đud iz volonterske speleološke Inicijative Čisto podzemlje.

Prvo predavanje o speleologiji održano je 14. ožujka 2018. u prepunoj društvenoj dvorani. Učenici su saznali što je to speleologija i koji su njezini ciljevi. Kako se provode speleološke edukacije i kako postati članom speleološkog društva. Čime se bavi inicijativa Čisto podzemlje, s kojim problemima se susreće i kako ih rješava. Zgrozili smo se činjenicom da na području Republike Hrvatske ima više od 700 ilegalnih deponija i koje to posljedice ostavlja na nas i naš okoliš.

Drugo predavanje održano je 26. ožujka 2018. gdje smo se pobliže upoznali s problematikom ogromne količine nezbrinutog otpada koji se desetljećima polako „otapa“ i truje zalihe pitke vode. Vjerujemo da naši moralni obziri trebaju biti usmjereni ne prema pojedinačnim bićima, već prema biosferi u cjelini, s toga nam ovakva predavanja samo pomažu u našim nastojanjima da postanemo dobri i odgovorni građani još uvijek Lijepe naše.


 

Pages